Léto klepe na dveře a spolu s ním i grilování. Šťavnatý steak, grilovaná zelenina nebo sýr… Každý si přijde na své. K tomu, abyste si jídlo pořádně vychutnali, potřebujete čistý gril. Pojďme se proto na letošní grilovací sezónu připravit společně:
Základem je pravidelná údržbaAť už vlastníte gril plynový, elektrický, nebo na dřevěné uhlí, pravidelné čištění se vám vrátí na kvalitě připravovaných pokrmů i životnosti vašeho produktu. Co se vám bude určitě hodit, je kvalitní kartáč na čištění grilu. S jeho pomocí snadno odstraníte ty největší nečistoty a usazeniny. V ideálním případě gril očistěte ihned po dokončení přípravy pokrmů. Mastné a přichycené zbytky jídla jdou dolů daleko lépe, pokud je grilovací rošt ještě rozpálený.
K prevenci pomůže olejAby se maso a další potraviny k roštu nepřichytávaly, postříkejte ho trochou oleje. V každém případě se vyhněte roztírání pomocí papírových utěrek nebo kapesníčků, abyste se nemuseli vypořádávat s miliony malých kousíčků.
Jak vyčistit zahradní grilZahradní gril je skvělým pomocníkem, ale čas od času potřebuje taky trochu péče. Pro snadnou údržbu využijte čisticí kartáč a nezapomeňte, že i samotný kartáč je zapotřebí vyčistit vodou a odmašťovacím prostředkem. Pokud grilujete často, počítejte s tím, že vám vydrží zhruba jednu sezonu, ale za usnadnění práce to opravdu stojí.
Čištění grilovacího roštuPo dokončení všech pokrmů nechte grilovací rošt na přímém žáru, a to alespoň po dobu deseti minut. Tím se vypálí zbytky jídla, které pak jednoduše seškrábnete čisticím kartáčem. Nebojte se přitlačit. S kvalitním nerezovým kartáčem se vašemu roštu nic nestane. Pro litinové rošty vám doporučujeme kartáče s mosaznými štětinami, které jsou jemnější, a nehrozí tak poškrábání povrchu. Co takhle použít myčku?Grilovací rošt vám do myčky vkládat nedoporučujeme. Nejen že myčka mastnotu příliš nevyčistí, ale leštidla v myčkách mohou rošty vysušit a poškodit. A jak se říká, jistota je jistota.
Čistíme ostatní části griluI další části grilu si zaslouží pořádně očistit. Než se do toho pustíte, ujistěte se, že je gril dostatečně vychladlý. Z vlažného grilu vyndejte rošt spolu s kryty hořáků a omyjte je za pomoci kartáče na čištění grilů. Pomůže mýdlová voda či speciální přípravky. Nakonec všechno řádně osušte. Na kryty hořáků opravdu nezapomínejte. Jejich pravidelným čištěním minimalizujete hoření odkapávajícího tuku. Dále vás čeká čištění vany. V případě, že vlastníte gril na uhlí, po vyčištění roštu a vnitřní části kotle odstraňte vyhaslý popel. Doporučujeme vám, abyste gril skladovali v suchém prostředí a nejlépe pod vhodným povlakem. Plynové grily často nabízí vyjímatelné části, které tak očistíte velmi snadno. V opačném případě bude zapotřebí odstranit tuk a zbytky pokrmů pomocí špachtle, což může být náročnější. Čištění vany je skutečně důležité. Eliminujete tím riziko vzplanutí. Nakonec vanu vyprázdněte a umyjte nádobu na tuk. Jak vyčistit plynový grilPlynový gril rozpalte na vysokou teplotu. Tím spálíte zbytky jídla i tuku, které se zhruba po 15 minutách přemění na popel. Následně vypněte přívod plynu a odpojte plynovou lahev. Pak kartáčem nebo pomocí kuličky z alobalu vydrhněte uhlíkové zbytky z roštu. Po vychladnutí můžete rošt spolu s hořáky dočistit houbičkou namočenou v teplé vodě s mýdlem, kterou použijte i pro očištění vnější části grilu. Pokud máte gril nerezový, nezapomeňte místo mýdlové vody použít speciální přípravky na nerez. Nakonec gril důkladně vysušte. Správné čištění grilu na dřevěné uhlí a briketyGril na dřevěné uhlí či brikety je zapotřebí kvalitně vypálit, dokud se z něj nepřestane kouřit. Předtím vám doporučujeme z roštu odstranit veškerý popel i kusy jídla, aby vypalování probíhalo kratší dobu. Nezapomeňte po každém použití popel vysypat, aby se v něm nehromadila vlhkost a nevznikla plíseň a koroze. Jakmile vypálený gril zbavíte popela, omyjte vanu vodou, na rošt použijte kartáč a na zašlou špínu čisticí přípravky proti mastnotě.
Údržba elektrického kontaktního griluS elektrickými kontaktními grily musíte být obzvlášť opatrní, aby se voda nedostala do elektroniky. Do čištění se pusťte, dokud je gril stále horký a zbytky jídla nejsou ztvrdlé. Následně přístroj vyndejte ze zásuvky.
Pokud má váš gril odnímatelné části, máte vyhráno. Jednoduše je můžete odmočit v dřezu a máte po starostech. V opačném případě vám může být dobrým pomocníkem vlhčený ubrousek nebo škrabka, na kterou ovšem netlačte, abyste povrch grilu nepoškodili. Nezapomeňte vyčistit i spodní mísu, kam odkapává tuk. Abyste grilu dodali lesk, namočte papírové utěrky do vody s octem a přejeďte s nimi celý gril. Jak vyčistit grilovací kámenPro vyčištění grilovacího kamene postačí, když jej vychladlý otřete ubrouskem. Připeklé zbytky jídla můžete odstranit i nerezovou škrabkou. Pro důkladnou očistu si připravte horkou vodu a jedlou sodu. Chemickým přípravkům se v tomto případě raději vyhněte, abyste nenarušily strukturu grilovacího kamene. Čím vyčistit grilTam, kde nestačí kartáč s mýdlovou vodou, přichází na řadu chemie a domácí vychytávky. Na trhu existuje nepřeberné množství přípravků, ať už se jedná o spreje, čisticí ubrousky, pěnové čističe, nebo čističe v podobě emulze. Po použití jakéhokoliv prostředku dohlédněte na to, aby se gril alespoň na 15 minut prohřál a tím se odstranily veškeré zbytky chemikálií. Pokud preferujete ekologičtější způsob, zkuste následující vychytávky:
Udržujte svůj gril čistýDrhnout připečené zbytky z grilovací mřížky není nic příjemného. Nenechávejte proto čištění grilu na poslední chvíli. Ušetříte si tím spoustu času. |
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování.