Vánoce jsou za dveřmi a s nimi přichází čas, kdy se po celém domě rozprostírá vůně skořice, hřebíčku a čerstvě upečeného cukroví. Perníčky, kokosky, linecké – vezměte si zástěru a pusťte se do pečení.
Než se pustíte do pečeníPromyslete, které druhy by na svátečním stole neměly chybět. Možná chcete vedle tradičních receptů zkusit něco nového. Domluvte se i s rodinou nebo přáteli. Vyměňte si jednotlivé druhy cukroví a uvidíte, že nejen ušetříte čas, ale také vytvoříte různorodý a na chutě bohatý sváteční stůl. Také počítejte s tím, že vás ještě čeká zdobení stromečku, návštěva vánočních trhů a instalace svátečního osvětlení.
Nachystejte si ingredience a zkontrolujte, že kuchyňské spotřebiče jsou v dobrém stavu.
K vánočnímu pečení budete potřebovat spoustu pomůcek. I proto je důležité, abyste měli jasno, které druhy cukroví budete péct. Zatímco bez plechu, vykrajovátek a formiček se určitě neobejdete, formu na trubičky využijete pouze u některých druhů. Jakmile si uděláte jasno, bez kterého cukroví se letos rozhodně neobejdete, přichází čas na přípravu. Ujistěte se, že máte všechno potřebné:
Kdy začít péct vánoční cukrovíS prvním pečením začněte tři až čtyři týdny před Vánoci. Budete tak mít jistotu, že cukroví dostatečně změkne, ale zároveň zůstane svěží. Samozřejmě záleží také na tom, které druhy budete letos péct.
Začněte s pečením perníčků. Marmeládové a krémové náplně nechte jako poslední. Pokud si chcete těsto na cukroví připravit dopředu, budete potřebovat místo v mrazáku. Připravené těsto v něm můžete uložit až na dva měsíce. V lednici by nemělo zůstat déle než 2–4 dny. Samozřejmě zabalené v potravinářské folii nebo uzavíratelné nádobě. Nezapomeňte zkontrolovat obsah lednice. Taková čerstvá ryba, hřiby nebo tvarůžky… Těsto může od různých potravin načichnout, což může prožitek z vánočního cukroví pokazit.
Plníme vánoční cukrovíUpečené cukroví začněte slepovat marmeládou a krémy bez másla dva týdny před Vánoci, máslové krémy přijdou na řadu několik dní před Štědrým dnem. Rozhodně to nenechávejte na poslední chvíli, aby se krém uležel a ztuhl. Cukroví můžete spojit:
Linecké můžete spojit marmeládou nebo posypat drobením.
Aby se vám cukroví dobře plnilo, použijte cukrářské sáčky. Hodit se vám budou i zdobičky, protože díky nim budou tyto dobroty lahodit i očím. Při výběru surovin buďte pečlivíPro dosažení perfektní chuti vašeho vánočního cukroví věnujte pozornost několika klíčovým pravidlům. Začněte výběrem prvotřídních surovin, které nejen zlepší chuť cukroví, ale také přispívají k jeho lepší trvanlivosti.
Udělejte si radost novým vykrajovátkem a dejte cukroví nový vzhled.
Máslo vysoké kvality, čerstvá vejce a kvalitní mouka mohou udělat výrazný rozdíl. Při výběru čokolády pro pečení volte ty s vyšším obsahem kakaa a méně přidaných tuků. Nezapomeňte také na kvalitní ořechy a sušené ovoce. I drobné detaily, jako je kvalita vanilkového extraktu nebo typ použitého cukru, mohou mít výrazný vliv na výslednou chuť. A nezapomeňte na zásady pečení:
Důležité je i správné skladováníNezáleží na tom, jestli pečete s předstihem, nebo na poslední chvíli. Za trvanlivostí vánočního cukroví stojí použité ingredience, čistota při jejich přípravě i způsob, jakým všechny ty pochoutky schováte do Štědrého dne. Obecně platí, že čím je okolní teplota nižší, tím déle vám cukroví vydrží. Dejte si pozor, pokud vánoční dobroty necháváte venku. Kolísající teploty nejsou pro cukroví nejideálnější.
Zapojte do pečení vánočního cukroví celou rodinu.
Suché druhy cukroví potřebují svůj čas, aby změkly. Neskladujte je proto v žádné uzavíratelné nádobě, ale nechte je dýchat. Ideálním řešením je papírová krabice. Do dózy naopak umístěte sušenky a křupavé cukroví. Stejně tak uložte i sněhové cukroví. V lednici by se vám mohlo znehodnotit. Krémové a čokoládové kousky naopak do lednice patří. Skladovat je můžete i venku, pokud se teplota pohybuje kolem 0 °C. Možná vám nějaké cukroví po Vánocích zbyde. Určitě ho nevyhazujte. Všechno zabalte do fólie nebo uložte do vzduchotěsné nádoby a vložte do mrazáku. Až vás bude honit mlsná, víte, kde něco dobrého najdete. Cukroví vám v mrazáku vydrží 6 až 12 měsíců. Pamatujte na to, že jakmile cukroví jednou odmrazíte, už ho nikdy nezmrazujte znovu. Užijte si chvíle vánočního pečeníPromyslete, kolik druhů cukroví by mělo zdobit váš stůl. Přichystejte si ingredience, zkontrolujte stav kuchyňských pomocníků, udělejte si radost novou formičkou a pusťte se do toho. A nezapomeňte, že ať už jde o pečení cukroví, nebo zdobení vánočního stromečku, nejdůležitější je čas strávený s vašimi blízkými. |
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování.